top of page
  • _

Ten volle leven

Vier tekenen dat je niet ten volle leeft.

Je investeert je tijd in iets dat je niets oplevert

Je bent niet in staat je vaardigheden te verbeteren

Je voert negatieve gesprekken

Je maakt geen plannen voor de toekomst


“Het verleden is gevlucht, dat wat komen zal is afwezig, maar het heden is van jou.” -Arabisch gezegde-

Je hebt ongetwijfeld duizenden toekomstplannen in je hoofd. Over de dingen die je nog moet doen, de doelen die je nog wil bereiken en de mensen met wie je je leven wilt delen. Maar soms is het zo dat je de tijd er niet voor hebt om alles te doen… of misschien lijkt dit alleen zo. Heb je weleens gedacht dat je misschien je tijd en leven alleen maar aan het verspillen bent?

Het kan zo zijn dat je je tijd investeert in dingen die niet nodig zijn of die te veel van je tijd vereisen zonder dat je dit doorhebt. Heb je werkelijk niet genoeg tijd of besteedt je je tijd simpelweg aan dingen die nergens toe leiden?

1. Je investeert je tijd in iets dat je niets oplevert

Als je het grootste gedeelte van je tijd besteedt aan ‘afleiding’ zal je uiteindelijk het gevoel hebben alsof je de hele dag niets gedaan hebt. Zorg daarom voor een balans tussen werk en afleiding. Kies voor activiteiten die werkelijk iets betekenen en die je iets te bieden hebben en verminder de activiteiten die dit niet doen.

2. Je bent niet in staat je vaardigheden te verbeteren

Zet je hersenen aan het werk en daag jezelf zo veel mogelijk uit.

Het doen van spelletjes zoals kruiswoordpuzzels en sudoku’s zullen je hersenen stimuleren. Is dat te simpel, dan is een ander geweldig alternatief om je geest te helpen ontwikkelen, het leren van nieuwe vaardigheden. Van het leren bespelen van een instrument tot het leren van een nieuwe taal. Doe je liever iets dat wat minder moeite kost? Lees dan simpelweg een boek.

3. Je voert negatieve gesprekken

Negatieve gesprekken zijn ontzettende tijdverspilling. En als je zelf het onderwerp bent van het negatieve gesprek, dan is dit nog erger. Houd in gedachten dat wat je denkt realiteit wordt. Wanneer je geconfronteerd wordt met een uitdaging en je in gedachten al hebt opgegeven, dan is mislukking bijna onvermijdelijk.


4. Je maakt geen plannen voor de toekomst

Hoe zie je jezelf over tien jaar? Waar zou je op dit punt in je leven mee bezig willen zijn? Met welke hulpmiddelen zie je jezelf dit doen? Hoewel je zeker niet moet vergeten om in het huidige moment te leven, mag ook de toekomst niet vergeten worden. Het stellen van doelen motiveert je om verder te gaan en helpt je te voorkomen dat je je leven verspilt en betekenisloos aan je voorbij laat gaan. Doelen stellen geven je het gevoel dat er iets is waar je naartoe werkt om jezelf te verbeteren en ontwikkelen.

“De toekomst heeft vele namen. Voor de zwakken is hij onbereikbaar. Voor de angstige is hij onbekend. Voor de moedigen is hij een kans.”

-Victor Hugo-

Geef jezelf niet eens de kans om je leven te verspillen. Profiteer van alles om je heen, zodat je kunt groeien en verbeteren. Het beste wat je kunt doen is het leven ten volle leven; het verleden kun je namelijk nooit meer veranderen.

Bron: “Verken je geest”


Wil je brainstormen over de manier waarop je op dit moment leeft en niet helemaal gelukkig mee bent, kun je niet los komen van dat stukje verleden, maak dan eens een afspraak. Ik kan je vast een stukje op weg helpen.

Quivalent Personal Coaching

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Twijfel is verliezen een richting kiezen donker licht de vraag Vandaag?

Zo maar ineens onverwachts en krachtig een ongeluk, zo nabij. Verlies.

Weerzien Schoonheid, twijfel Herinneringen die tuimelen Draad die je oppakt Kwetsbaarheid.

bottom of page