top of page
bgImage

Stress en overstress.

Voor de meesten van ons is stress hetzelfde als je zorgen maken over iets. Zoals bang zijn om je baan te verliezen bij een reorganisatie of bezorgd zijn om je moeder of een andere dierbare als zij geopereerd moet worden.

Voor je lichaam ligt dit anders, dat hanteert de volgende definitie:

  • Stress is lichamelijke spanning.
  • Alles wat je leven of dagelijkse routines beïnvloedt, positief of negatief, maakt niet uit, veroorzaakt stress.
  • Iets wat je je inbeeldt kan evenveel stress geven als iets wat echt speelt.

Hoe voelt stress? Wanneer het stressniveau hoog genoeg is om je lichamelijk systeem in elkaar te laten klappen en je richting overspannenheid gaat, voel je je ongeveer als volgt: Je slaapt moeilijk in en wordt vaak wakker, misschien droom je heftig. Bij het opstaan voel je je niet uitgerust en de buitenwereld interesseert je matig. Je hebt weinig energie en minder zin om iets te doen. Ook heb je last van (vage) pijntjes en huidirritatie; bekend zijn borst-, schouder-, rug- en nekklachten. Je hebt een verminderd gevoel voor plezier, huilt makkelijker, en dingen die je vroeger leuk vond lijken je niet meer te boeien.

Van stress naar overstress - Wanneer je die lichamelijke stressreacties ervaart, kun je je overweldigd en leeg tegelijk voelen. Je denkt misschien dat je depressief bent. Je voelt je misschien angstig om datgene wat er met je gebeurt en wat de toekomst je brengen zal. Het gebeurt wel dat mensen dan aanvallen van paniek krijgen. Ze gaan bijvoorbeeld hyperventileren. Tijdens zo'n aanval lijkt het soms alsof je geen lucht kunt krijgen: het hart bonkt als een gek, je spieren doen zeer en je hebt pijn op de borst. Je kunt zelfs last hebben van maagpijn en diarree.

Overstress - langdurig teveel stress ervaren - maakt op de lange duur je lichaam ziek. Het zorgt er voor dat systemen zoals schildklier en hart, het chemisch/hormonaal systeem en hersenen, minder goed functioneren. Het vormt (mede) de basis voor zwaardere problemen als burn-out en depressiviteit. De oorzaken van stress zijn heel divers, veranderingen kunnen immers op talloze manieren op gang worden gebracht. De mate van verandering plus de heftigheid waarmee dat gepaard gaat, zijn minstens even belangrijk. Meer willen weten over hoe u het beste om kunt leren gaan met stress, inmiddels symptomen herkennen en….. wilt u daar tijdig iets aan doen, neem dan eens contact met mij op. 06-20256873.

Tevens een bezoekje aan uw huisarts brengen is ook heel nuttig.  

Besluitvaardigheid.

Soms lijkt het zo moeilijk om een beslissing te nemen waar je volledig achter kan staan. “Besluit nu eens”, roept menigeen in je omgeving. Ja, je wilt dat wel, maar waarom dan al die twijfels? Besluiten nemen is dan ook niet niets. Er hangt vaak veel van af. Verantwoordelijk zijn voor die beslissing speelt dan ook altijd een grote rol. Heeft consequenties. En ja…….die willen wij niet altijd aanvaarden. Draaien dan maar? Uitstellen tot een later moment? Wegstoppen tot een ander de beslissing voor je neemt? Mogelijkheden te over, maar je daar happy bij voelen is punt twee. Het analyseren van een probleem is de eerste stap op weg naar de oplossing. Hoewel het verleidelijk is om bij problemen direct over mogelijke oplossingen na te denken, is het veel beter om eerst na te denken over het probleem op zich. Met andere woorden, waarom is de situatie anders dan wat je wilt of verwacht? Wat gebeurt er dat niet zou moeten gebeuren en wat gebeurt er niet wat wel zou moeten gebeuren? Wat is er echt aan de hand? Pas na een grondige probleemanalyse kun je de passende oplossing bedenken.

Informatie verzamelen over het probleeminformatie verzamelen is een kunst op zich. Het is erg belangrijk dat je een plan maakt voor het verzamelen van informatie, zodat je een goed besluit kunt nemen.

.Een oordeel vormen: ​Je vermogen om een oordeel te vormen is van groot belang bij het oplossen van problemen en het nemen van besluiten. Dankzij dit vermogen kun je beter inschatten hoe groot het probleem werkelijk is, kun je de beste keus maken uit de mogelijke oplossingen of besluiten.

Concluderen: Een conclusie is een gevoelige beslissing die je neemt op basis van details of feiten die je hebt gevonden. Bij het nemen van een besluit is concluderen de laatste stap. Je kunt daarna een weloverwogen besluit nemen. En dan komt het belangrijkste:

Durf: Je durft bijvoorbeeld een beslissing te nemen waarvan je weet dat die vervelende gevolgen heeft voor de ander. Je bent niet bang voor confrontatie.

Doorzettingsvermogen: Als je zeker bent van een bepaald oordeel of besluit, dan blijf je daaraan vasthouden. Zelfs al roept het in je omgeving veel verzet op.

Zelfstandigheid: Omdat je een onafhankelijke geest hebt, ben je beter en sneller in staat te beslissen dan in afhankelijkheid. 

Resultaatgericht: Je wilt je doelen realiseren en dat zo goed mogelijk doen. Het is dan onontbeerlijk dat je regelmatig knopen doorhakt.

Ik wens u in het jaar 2024 veel besluitvaardigheid toe maar mocht dit allemaal heel moeilijk voor je zijn, laat je dan eens in een paar sessies ondersteunen, in de hoop dat je daarna sneller duidelijkheid krijgt bij het nemen van besluiten.

bottom of page